Pages

Friday, December 12, 2008

Lalang... 'bikin' semak..


Lalang.. hmm 'bikin' semakkah?..


Semalam 11/12/2008 ketika dalam perjalanan balik ke rumah untuk rehat tengahari terlihatlah lalang2 berbunga putih tumbuh memanjang tepi jalan. Rasa macam cantik, so sampai rumah amik en.nikony dan shoot beberapa das (dilakukan sebelum mengeshot bunga kantan belakang umah jiran hehe).


Sambil-sambil mengeshot tu.. terdetik difikiran – “cantik juga ye lalang ni..” padahal lalang2 ni selalu ‘dimaki hamun’ kerana menyemakkan laman rumah :p ..tapi hari tu perspektif berubah..


Biasanya manusia menganggap lalang ini hanyalah tumbuhan parasit yang menyemakkan halaman rumah, menyusahkan kerana perlu dibersihkan, kalau dibiarkan tumbuh memanjang takut nanti menjadi sarang ular cobrakan (eiii takut..trr trr). Namun apabila melihatnya dari sudut yang lain (jarang orang buat ni..) pasti akan memberikan satu gambaran yang berbeza, sebagaimana lalang ini dilihat dari lantai bumi... bukan sahaja menarik tetapi menghijaukan bumi, ‘menyamankan’ suasana&perasaan dan yang paling penting membekalkan oksigen kepada manusia..


Jadi pengajarannya (cheh! ) : Kalau orang mengatakan si anu ni huduhkah, setankah, lousy ka atau apa2 lah.. lihatlah ia dari sudut yang lain (45° ka, 180° ka.. macam hukum ‘tilting’ ketika mengeshot sesuatu dengan kamera kih kih..)


ps: kalau tidak setuju, maknanya anda melihatnya dari 'angle' yang lain :p

14 comments:

SiS-lin said...

dok tgh bayangkan gaya cmne dodon amik gambar tu,pose maut baring ke?pose senget bdn ke...rasenye cam meniarap je tu....tp mmg cantik snaoshot nye...

TERA said...

huhu... dok menirap dlm semak tu kot.. mujur tk naik ulat bulu... cantik... indah semula jadi cuma kabel letrik kat blkg tu yg tk cantik

Aldeany Hope said...

huuuhuu.. sy pn tak tw lerr camne papa snap tu..
confused2..

Daddy Cool said...

Eheh...daddy baru jer shot gambor lalang kat sawah masa kat kampung ari tuh...tapi tak sempat nak upload kat fotopages..

Memang lalang akan memberi perspektif yang berbeza...kekadang ke kiri, kekadang ke kanan...ikut angin...

Kalau daddy, dah abis becak kaki penuh selut!

p/s: template ni banyak kat internet, ermmm gi masuk blog nih, dia banyak link ke template2 yang best http://caramudahberblog.blogspot.com/

CatlinaFly said...

kucingku oni kalau terlepas keluar rumah, dia suke guling2 dlm semak & lalang nih :)

nice work don, cantik angle ko!(hehe aku tau ko amik gmbr lalang tu mcmane...tak yah meniarap pun...rahsia kite kan hahaha :) )

Rizal said...

bro ur shots pun ok gak :) link u too bro

Pirut said...

hehe.. creative juga ko ah don.. :)

CatlinaFly said...

alo bro..nice shot bro..angle menarik tahniah

Dodon said...

Thanks All:

Sis-Lin
Tera
Aldeany Hope (my son)
Daddy Cool
Catlina & Fly
Rizal & Pirut
..

Sorry for the missing (maybe gone) chatbox..

azza_irah said...

vry nice...
mmg kita patut pandang dr angle yg berbeza...tak semestinya zahir tu mencerminkan dalaman...

itukz said...

setuju bangattt ngan azza-irah..
jangan sekadar memandang luaran.. opss.. don't get me wrong babey.. :)

†bandaged-knee† †Broken-Medusa† said...

agree.. hehe.. ni lalang cantik baa actually ^_^ hehe cuma kita jak rasa its not neccessary to hav this kind of plant around baa maka tia juga berapa kacau kan..? juz we r the one (human) yg actually taking their places.. smpai mo kasi pupus ni plant lol.. ^_^"" hmm.. maybe we should let this kind of plant grow in someplace baa... cantik baa tu kapas2 dia.. lol ^_^" slalu sa main time budak.. main tangkap2 tu yg kapas2 yg berterbangan tu.. :D lol

kuai said...

hehehe.... Don sa suka tu 1st pic... Love it!!! mcm bukan lalang ni... ala2 fantasi.. ^_^

yep, apa benda pun tetap ada 'satu sudut' yang menyenangkan...

semakin meningkat!!.. -_^

prebetsabu said...

kene wat research camna nak komersialkan lalang.. so nnti ada la ladang lalang.. hahaha..

minyak urut lalang... kordial lalang...

ok what!